Pentru a lucra eficient cu un stivuitor electric, acesta trebuie să îndeplinească două criterii esențiale:
- Să manevreze sarcina într-un timp cât mai scurt;
- Să facă totul cu un minimum de efort.
Și în cazul ăsta, ai nevoie de un utilaj care să fie într-o stare optimă de funcționare. Dacă dintre a cumpăra și a închiria un stivuitor, alegi prima variantă, dar bugetul nu-ți permite o nouă achiziție, ai o alternativă: utilajul second hand.
Dar problema nu se rezolvă aici. Ca orice produs la mâna a doua, există un istoric care trebuie verificat. Și atunci când prețul avantajos te convinge din prima, apar specialiștii Alfa Logistik, pentru a te ajuta să-ți dai seama de eficiența și buna funcționare a unui utilaj. Află 12 lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție când cumperi un stivuitor second hand.
- Caracteristicile stivuitorului
Înainte de a cumpăra un utilaj – chiar dacă e second hand sau nou -, trebuie să verifici dacă acesta întrunește calitățile de care ai nevoie, pentru sectorul tău de lucru.
- Dacă o să îl folosești într-un spațiu închis, se recomandă achiziționarea unui stivuitor bazat pe tehnologia verde, pentru că e mult mai silențios. În schimb, dacă ai în plan să-l folosești într-o zonă deschisă, poți opta și pentru un stivuitor ce are combustie internă.
- De asemenea, verifică-i datele tehnice, dimensiunile de gabarit și performanța. Toate acestea trebuie să fie în concordanță cu sarcinile pe care vrei să le manevrezi ulterior.
Apelarea la un specialist e mereu o opțiune. Experții Alfa Logistik oferă servicii de consultanță și sfaturi tehnice, pentru ca tu să îți folosești stivuitorul o perioadă cât mai lungă de timp.
- Autenticitate și calitate
Cumpărarea produselor second hand vine la pachet cu riscul de a fi înșelat. Pentru a evita asta, când achiziționezi un stivuitor, verifică seria motorului și a utilajului. Plăcuțele de identificare ar trebui să existe în mai multe locuri: cabină, motor, sașiu, iar piesele de caroserie originale ar trebui să aibă sigla producătorului.
Cel mai des se schimbă piese originale din caroserie, dar există riscul să fie înlocuite și componente ale stâlpului de ridicare, sau stâlpul de ridicare complet.
- Istoric, service și mentenanță
Aici ne confruntăm cu o problemă. Majoritatea proprietarilor vor să-și vândă utilajul cât mai repede, pe o sumă cât mai mare. Dacă îi întrebi lucruri care țin de istoric, service și mentenanță, e posibil să nu afli neapărat adevărul. De aceea, recomandăm verificarea stivuitorului de către un specialist.
Dacă totuși te ocupi de asta pe cont propriu, ar trebui să ai în vedere următoarele:
- Lista vânzătorilor și cumpărătorilor;
- Verificarea documentelor de proveniență;
- Cât de des a fost folosit (frecvența pe zi/săptămână/lună);
- Dacă stivuitorul a fost revizuit la timp (poți cere manualul de service);
- Dacă au existat probleme de funcționare în trecut;
- Dacă a fost confiscat;
- Dacă a fost folosit în conformitate cu scopul său (zone de lucru, gabarit transportat);
- Dacă a pus în pericol – în vreun fel – siguranța operatorilor.
- Motor
Un test la fața locului va arăta dacă stivuitorul este într-o bună stare de funcționare. Dacă utilajul e pe bază de motor cu ardere, testul ar trebui să înceapă cu pornirea la rece. Trebuie să fii atent și la scăpările de presiune. Deschide capacul de umplere cu ulei al motorului și pune mâna deasupra sa. Dacă simți o presiune ridicată, există riscul ca motorul să fie uzat. În acest caz, stivuitorul trebuie să fie revizuit de un cadru specializat.
- Baterie
Dacă ai optat pentru un electrostivuitor second hand, e important să vezi în ce stare e bateria. Dacă observi că celulele sunt bombate în exterior, e semn că utilajul e destul de vechi și uzat. Dacă vezi cristale verzi și albe pe poli, e vorba de sulfatare, care poate duce la defectarea bateriei.
- Frâne
În timpul testului, verifică funcționarea frânelor în mai multe condiții. Trebuie să țină pe ambele părți, inclusiv frâna de parcare.
- Anvelope
E esențial ca acestea să fie de bună calitate; atât pentru siguranța bunurilor manevrate, cât și pentru evitarea accidentelor de muncă. Verifică marcajul de uzură și ai grijă să nu existe perforații sau tăieturi pe anvelope.
- Stâlpul de ridicare
E foarte important ca cele două componente care transportă sarcina să fie fixe: profilurile stâlpului și căruciorul pentru furcă. Ai grijă să nu fie un joc între ele.
- Furci
Vezi să nu existe fisuri în cazul furcilor și suporturilor. Măsoară grosimea la articulația furcii și testează blocajele.
- Sistem de direcţie
O altă caracteristică esențială a stivuitorului e ca acesta să se deplaseze stabil, pe direcție.
- Caroserie
N-ar trebui să prezinte urme de rugină, să fie deformată sau umflată. Aici poți discuta cu proprietarul despre garanție: pentru ce componente din utilaj are garanție și cât mai e valabilă aceasta?
- Iluminat
Sistemul de iluminat e important chiar dacă operezi cu stivuitorul în interior sau în exterior. Verifică farurile, lămpile, cablurile și racordurile. Ai grijă să nu existe umezeală în carcasa lămpilor.
- Zgomote ciudate
Dacă la testul de utilizare, stivuitorul produce sunete ciudate, recomandarea experților e să nu-l cumperi. Cauzele pot fi multiple și, decât să cumperi un stivuitor second hand ieftin, pe care mai apoi să-l ții numai în service-uri, mai bine investești o sumă mai mare într-un utilaj de calitate, care își va scoate banii în timp.
Descoperă gama de electrostivuitoare Noblelift comercializată de Alfa Logistik, și optează pentru un utilaj eficient, rezistent, ecologic și ușor de utilizat.