Între a înlocui și a repara un utilaj, există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare: de la bugetul dedicat mentenanței, până la eficiența echipamentului în depozit și siguranța pe care o oferă operatorilor. Vine un moment când repararea utilajelor nu mai reprezintă o opțiune viabilă, nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere al timpului investit. Atunci e necesară o nouă achiziție.  

Astăzi, vom vorbi despre când e momentul să înlocuiești un echipament indispensabil în depozitul tău: stivuitorul electric. Ținând cont că e unul dintre cele mai folosite utilaje în domeniul logistic, fără de care transportarea și manipularea mărfurilor, ar fi cu mult mai dificilă, stivuitoarele electrice trebuie să fie eficiente și sigure. Când e momentul să cumperi unul nou?

Când nu mai e sigur pentru operator. 

Pentru a lucra eficient cu un electrostivuitor, primul aspect are în vedere siguranța operatorului. Manipulând sarcini de până la 1600kg, persoana în cauză trebuie să fie sigură că nu există nicio posibilitate prin care funcționarea defectuoasă a utilajului să provoace un accident de muncă. Stivuitoarele care au suferit mai multe reparații și înlocuiri de piese nu mai prezintă același grad de siguranță pentru operatorii săi. Când utilajele îmbătrânesc și se uzează, o nouă achiziție e singura soluție. 

În acest sens, specialiștii Alfa Logistik recomandă revizii tehnice periodice, pentru a evita posibilele accidente la serviciu.

Când stivuitorul electric nu mai dă același randament.

Fiind folosite cu o frecvență ridicată, stivuitoarele electrice se numără printre echipamentele care trebuie să opereze la putere maximă, pentru a transporta și manipula mărfurile, în timp util. 

Deteriorarea stivuitorului poate afecta productivitatea operatorului, fiind necesar mai mult timp pentru mutarea și organizarea produselor pe rafturi, într-un depozit, sau pe teren, în aer liber. Desigur, durata de viața a unui stivuitor electric e influențată și de mediul în care e folosit. De exemplu, dacă sunt expuse la praf sau substanțe corozive, vor avea o perioadă mai scurtă de viață decât cele care sunt operate într-un spațiu închis, curat, cum sunt depozitele industriale și atelierele. Gradul de uzură e decis și de intensitatea folosirii stivuitorului electric. Un echipament care e folosit mai puține ore pe an va fi eficient o perioadă mai lungă de timp decât unul care lucrează mai intens.

Avantajele unei noi achiziții sunt noile funcții, care îți pot ușura semnificativ procesul de muncă. Stivuitoarele electrice și semi-electrice Gutman sunt recunoscute pentru rezistență și eficiență în timp, precum și pentru costuri minime de mentenanță. De asemenea, tehnologia verde utilizată în cazul noilor stivuitoare Noblelift oferă clienților alte facilități, pentru eficientizarea operațiunilor din depozit. 

Despre stivuitoarele care folosesc tehnologia verde

Gama Noblelift FE4P propune electrostivuitoare care funcționează pe baterii. Noile utilaje întrunesc aceleași caracteristici ca modelele convenționale, dar sunt mai ecologice fiindcă nu degajă emisii de gaze în timpul procesului de muncă. Sunt la fel de sigure și ușor de operat, și pot fi utilizate în orice mediu – și în exterior, dar și în interior, pentru că nivelul de zgomot provocat e unul extrem de redus. 

Când costurile de întreținere sunt mai mari decât veniturile generate.

Odată ce stivuitorul electric începe să aibă nevoie de reparații, acestea vor fi tot mai costisitoare, de la an la an. Pentru un randament bun în depozit, se recomandă înlocuirea pieselor uzate cu piese originale care, bineînțeles, pot avea prețuri destul de ridicate. Să zicem că reparația e o alegere viabilă dacă e vorba de una-două componente, însă dacă avem de-a face cu o uzură extinsă a pieselor esențiale, atunci există riscul ca reparația stivuitorului să necesite o sumă mai mare de bani decât înlocuirea completă. 

Specialiștii Alfa Logistik recomandă punerea în balanță a costurilor de mentenanță VS. veniturile generate de pe urma folosirii utilajului. Dacă primele se dovedesc a fi mai mari, ar trebui să iei în considerare achiziția unui nou stivuitor; investiție care se va amortiza în timp. 

Când reparația durează prea mult.

Pe lângă balanța costuri de mentenanță – venituri generate, trebuie să iei în calcul și perioada în care stivuitorul e la reparat, deci în care nu aduce niciun profit afacerii tale. Dacă utilajul nu e esențial în procesul de lucru, atunci, sigur că nici pierderea nu va fi una mare. În schimb, dacă stivuitorul electric e unul dintre principalele utilaje care operează în depozit sau pe șantier, atunci lucrurile se schimbă. De asemenea, cu cât stivuitorul are nevoie de mai multe ajustări, cu atât și reparațiile vor dura tot mai mult, mai ales dacă sunt necesare piese originale, comandate din altă țară.

Dacă perioada de imobilizare a utilajului e prea lungă, ar trebui să te gândești la înlocuirea stivuitorului cu unul nou, astfel încât productivitatea și bugetul să nu-ți fie afectate. 

Siguranța în utilizare, aspectele tehnice și veniturile generate sunt cele care impun când e timpul să înlocuiești un stivuitor vechi cu unul nou. Analizează toți factorii sau apelează la un specialist care să te ajute în luarea deciziei.