Siguranța ta și a angajaților tăi, precum și productivitatea afacerii tale sunt elemente cheie atunci când vine vorba de achiziționarea, operarea și întreținerea diferitelor utilaje. Problema apare atunci când unul dintre echipamente încetează să mai dea randamentul dorit sau nu mai funcționează deloc. În acest caz, există două variante: să îl repari sau să îl înlocuiești. 

În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul înainte să faci această alegere, precum și beneficiile, dar și dezavantajele celor două posibilități de care dispui. Continuă să citești articolul pentru a fi sigur că iei decizia cea mai bună pentru tine și afacerea ta!

Reparația utilajului tău

Costurile reparației

Aceasta este alegerea cea mai des întâlnită în rândul persoanelor care se confruntă cu diferite probleme tehnice ale echipamentelor de care se folosesc. Fie că le întrebuințează în scop personal sau profesional, tendința e aceea de a repara mai degrabă decât de a face o nouă investiție. Motivul? De cele mai multe ori, de natură economică. 

Să repari un utilaj este, în teorie, mai puțin costisitor decât să achiziționezi unul nou, dar acest aspect variază de la caz la caz. Este posibil să te confrunți cu următoarea situație: echipamentul e unul foarte vechi, ce necesită schimbarea mai multor componente – unele scumpe, unele care se găsesc foarte greu sau nu mai sunt disponibile deloc pe piață – sau ca uzura să fie mai extinsă decât te-ai fi așteptat. În acest caz, costurile pentru reparația unui echipament pot depăși cifrele unei noi investiții. 

Timpul de reparație

Unele utilaje sunt esențiale pentru buna desfășurare a procesului de muncă, fie că vorbim de stivuitoare electrice sau transpaleți electrici, așadar în cazul în care dispui de un singur astfel de echipament, e de la sine înțeles că nu îți permiți să aștepți zile sau săptămâni pentru a ajunge unul nou. Mai mult decât atât, perioada estimată a livrării produsului poate fi eronată, întrucât acesta poate întârzia. De asemenea, dacă optezi pentru o variantă modernă a aceluiași utilaj, există posibilitatea ca operatorilor să le ia ceva timp pentru a fi instruiți și pentru a se obișnui cu noile opțiuni. Să nu mai spunem de timpul și efortul petrecut pentru montarea și instalarea noului utilaj.

De aceea, preferi să optezi pentru repararea acestuia; pentru că ia mai puțin timp, iar tu îți poți continua procesul de muncă, fără să deviezi prea mult de la traseul inițial

Înlocuirea utilajului tău

Eficientizarea procesului de muncă 

A face o investiție într-un echipament modern reprezintă o alegere inteligentă pentru afacerea ta; desigur, dacă bugetul îți permite. Dacă ai folosit câțiva ani un utilaj care acum nu mai funcționează, dacă optezi pentru înlocuirea sa, vei fi surprins de varietatea pe care piața o pune la dispoziția ta. Îmbunătățirile vizează: timpul mai scurt de operare, efortul mult mai redus pe care trebuie să îl depună angajații, noile funcții de care dispui. Toate acestea vor contribui la sporirea productivității și a eficienței echipei și afacerii tale. Deși este mai costisitoare decât reparația unui vechi utilaj, investiția este una fiabilă, întrucât te bucuri de beneficiile acesteia pe termen lung. 

Ca și un exemplu concret, dacă trebuie să te orientezi spre un stivuitor electric nou, ai putea opta pentru un stivuitor electric FFL care prin funcția Full Free Lift poate ridica liber până la 1410 mm.

Siguranța ta și a angajaților tăi

După cum am menționat în introducerea articolului, siguranța forței de muncă este esențială pentru buna desfășurare a procesului de muncă și este de datoria ta să le asiguri angajaților echipamente pe care le pot utiliza fără să își asume vreun risc. 

Mașinăriile vechi, care prezintă deja câteva reparații la activ și multe componente înlocuite, implică multe riscuri pentru cei care le manevrează. Uzura și funcționarea defectuoasă pot cauza diverse accidente care pun în pericol siguranța ta și a angajaților tăi. De aceea, înainte de a lua decizia de a repara sau înlocui un utilaj, fii sigur că efectuezi inspecțiile periodice ale utilajelor pe care le folosești. În acest sens, service-ul Alfalogistik oferă o importanță deosebită prelungirii vieții produselor, având drept scop prevenirea defecțiunilor și întreținerea echipamentelor în stare optimă. 

Concluzie

Între a repara și a înlocui cu utilaj sunt multe aspecte pe care trebuie să îi iei în considerare – opțiunea mai puțin costisitoare, alegerea fiabilă, siguranța personalului, productivitatea și eficiența sporită și timpul de operare și cel de livrare al noului produs. Toate acestea variază de la caz la caz, în funcție de gradul de uzură al echipamentului și bugetul de care dispui.

Recomandările noastre sunt următoarele:

=> Analizează-ți bugetul și mai apoi compară costurile de reparație cu cele de înlocuire. Dacă la prima vedere, înlocuirea echipamentului ar putea părea mult mai costisitoare, ai fi surprins să realizezi că nu e chiar așa. Dacă utilajul tău este destul de vechi și necesită schimbarea mai multor componente – originale, costisitoare de asemenea – probabil cea mai bună alegere este nouă investiție; una pe termen lung.

=> Înlocuiește utilajele vechi și repară-le pe cele noi. Odată ce echipamentul e de câțiva ani în depozitul tău și a suferit câteva reparații de-a lungul timpului, ia în calcul că defecțiunile tehnice vor continua să apară. Găsirea pieselor necesare pentru înlocuire va fi tot mai dificilă, iar riscul de accidentare al operatorilor va fi tot mai mare. Și deși costurile pentru reparații nu vor fi – pe moment – mari, când vei trage linia, vei realiza că ai irosit mai mulți bani și timp decât dacă ai fi cumpărat un nou utilaj. Totuși, dacă echipamentul de care dispui este relativ nou, recomandarea noastră este să optați pentru reparație, alegând piese originale de schimb care contribuie la funcționarea sa în condiții optime de siguranță.

Leave a Comment