Ai nevoie de un utilaj? Iată ce trebuie să știi înainte să cumperi unul!

28 May

Achiziția unui utilaj implică mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare înainte de a face acest pas. 

Condițiile variază de la caz la caz, însă cel mai important este scopul în care vei întrebuința utilajul; în alte cuvinte, dacă îl vei folosi în scop personal sau pentru afacerea ta. Odată stabilit acest aspect, te vei putea concentra pe: bugetul de care dispui, mediul în care vrei să îl folosești, calitățile pe care vrei să le întrunească, minusurile ce pot apărea pe parcurs, gradul de siguranță pe care îl oferă operatorilor și nivelul de fiabilitate; toate acestea pentru a garanta o investiție pe termen lung. 

Alfa Logistik îți pune la dispoziție o gamă variată de utilaje și echipamente care pot spori eficiența din depozitul, fabrica sau atelierul în care îți desfășori activitatea. Răsfoiește catalogul online și fii sigur că faci cele mai bune alegeri pentru afacerea ta. În cele ce urmează, vom aborda principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști înainte de a-ți cumpăra un utilaj. 

1. Stabilește și monitorizează bugetul 

După cum probabil îți imaginai deja, bugetul este factorul principal în alegerea și achiziția unui echipament de specialitate.

Mai jos puteți observa distribuirea costurilor pe durata unei ore, în cazul unui stivuitor electric

Studiu stivuitor

Definiția unei investiții profitabile spune că utilajul achiziționat trebuie să își scoată banii și, ulterior, să genereze un surplus financiar pentru tine sau afacerea ta. Începe prin a verifica fondurile de care dispui la momentul de față. Mai apoi, ia în calcul combustibilul de care utilajul va avea nevoie pentru a funcționa eficient și cheltuielile pentru mentenanță. În cazul în care deții deja astfel de mașinării, poți aproxima costurile în funcție de consumul lor. Mai mult decât atât, trebuie să iei în considerare și cheltuielile neprevăzute, precum reparații sau achiziția pieselor de schimb în cazul unor defecțiuni tehnice. Nu în ultimul rând, gândește-te la forța de muncă. Dacă nu îl vei utiliza în scop personal, va trebui să angajezi operatori, astfel încât noi costuri vor fi adăugate listei tale.

În tot acest proces, trebuie să fii vigilent în monitorizarea bugetului de care dispui. Uneori, cheltuielile și încasările pot fi alterate de factori care nu țin neapărat de tine și – dacă nu ești atent să ții situația sub control –  productivitatea afacerii tale poate fi drastic influențată.  

Iar dacă ai dubii în ceea ce privește planul tău de afaceri și nu știi cum te va impacta achiziția unui nou utilaj, îți sugerăm să apelezi la un consilier financiar pentru a fi sigur că iei cea mai bună decizie pentru tine și dezvoltarea afacerii tale.

2. Prioritizează siguranța 

Siguranța ta și a angajaților tăi este o altă prioritate pe care trebuie să o ai în vedere înainte de a cumpăra un utilaj de specialitate. Dacă optezi pentru echipamente speciale second hand, vei economisi bani, însă există riscul ca acestea să nu funcționeze optim și să nu fie dotate corespunzător pentru a-ți desfășura munca în siguranță. Deci ai grijă ca totul să fie în regulă, pentru a nu pune viața ta sau a operatorilor tăi în pericol. 

În schimb, dacă optezi pentru un model nou, acesta are șanse mai mari de a te proteja de posibilele accidente de muncă, atât timp cât respecți condițiile și metodele de de utilizare. 

Scaunul este unul dintre accesoriile de siguranță esențiale, care trebuie îi asigure operatorului – pe lângă protecție – un grad de confort ridicat pentru a putea fi eficient în procesul de lucru.

Scaun motostivuitor

3. Consultă experți în domeniu

Dacă ești la început de drum și nu ai mai avut de-a face cu utilajele de specialitate, îți recomandăm să apelezi la un expert în domeniu. Odată ce îți faci înțeleasă poziția – scopul utilizării echipamentului și bugetul pe care îl ai la dispoziție – fii sigur că un furnizor te va ajuta să găsești utilajul potrivit pentru tine. Dacă optezi pentru o mașinărie second hand, ai grijă să fii însoțit de un cunoscător care să fie atent la detaliile tehnice. Dacă ne raportăm la capitolul finanțe, nu ezita să apelezi la contabili, evaluatori sau experți financiari. Aceștia te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună pentru dezvoltarea afacerii tale. 

Concluzie

Stabilirea și monitorizarea bugetului, valorificarea siguranței tale și a angajaților tăi și consultarea experților în domeniu ar trebui să reprezinte prioritățile tale înainte de a achiziționa un utilaj de specialitate. Nu uita că este esențial să faci o investiție fiabilă dacă îți dorești ca productivitatea afacerii tale să crească! Alfa Logistik își stă la dispoziție cu produse calitative care vor crește randamentul activității tale.