Tot ce trebuie să știi despre stivuitoare

stivuitor electric cu operator
23 Nov

Stivuitorul electric reprezintă unul dintre cele mai frecvent folosite utilaje din domeniul logistic. Dacă sunteți proprietarul unei fabrici sau al unui depozit, cel mai probabil aveți deja un astfel de utilaj. Cu toate acestea, chiar dacă nu dețineți o afacere, dar vă confruntați des cu mutarea unor materiale sau echipamente de mari capacități, atunci stivuitorul electric este o necesitate pentru dumneavoastră. 

Pentru a putea obține o privire de ansamblu asupra acestor utilaje, trebuie să știți de câte tipuri sunt stivuitoarele, care sunt avantajele lor și ce grad de utilitate îndeplinesc odată ce sunt achiziționate.

Clasificarea stivuitoarelor 

Stivuitorul este un vehicul industrial mic, echipat în partea din față cu o platformă cu furcă hidraulică. Atașamentul poate fi ridicat sau coborât pentru manipularea încărcărilor de dimensiuni și greutăți considerabile, pe distanțe scurte. 

Aceste utilaje pot fi diferite în funcție de varii criterii, cum ar fi: metoda de propulsie, locul unde este întrebuințat sau numărul și tipul accesoriilor (catarg, roți, anvelope). Iată o clasificare a acestora:

‣  Motostivuitorul – un stivuitor autopropulsat, acționat de un motor cu ardere internă

‣  Electrostivuitorul sau stivuitorul electric – un stivuitor autopropulsat a cărui acționare este electrică

‣ Stivuitorul ce prezintă catarg retractabil pietonal – un electrostivuitor compact, cu o capacitate de ridicare la înălțimi foarte mari. Acesta este achiziționat de obicei în interes personal, și nu profesional.

‣ Stivuitorul  cu furci laterale – un utilaj extrem de manevrabil, care transportă în mod fiabil materialele la destinație – atât în hală, cât și în aer liber. 

Transpaletul electric – o instalație stivuitoare care are o coloană verticală și se deplasează cu o mai mare ușurință pe culoarele dintre rafturi.

‣ După locație, stivuitorul poate fi:

» de interior

» de exterior

» pentru aplicații speciale

» pentru teren accidentat

» pentru containere

‣ După propulsie: 

» cu motor termic (motostivuitoare), 

» cu motor diesel

» cu motor pe benzină

» cu motor cu gaz lichefiat (GPL)

» cu motor electric (electrostivuitoare)

‣ După tipul catargului: 

» simplu

» dublu 

» triplu

» cu catarg retractabil pietonal

‣ După numărul și distribuția roților:

» stivuitoare cu 4 roți

» stivuitoare cu 3 roți

» cu roată simplă 

» cu roată dublă

» în tandem

‣ După tipul anvelopelor:

» superelastice

» pneumatice

» cauciuc

» poliuretan

Principalele beneficii 

‣ Puneți siguranța dumneavoastră și a angajaților pe primul plan

Stivuitoarele sunt alternativa mult mai eficientă și sigură pentru afacerea ta. Modelele apărute în ultimii ani sunt din ce în ce mai inovative, prezentând elemente moderne de siguranță și ușurință în utilizare. Folosindu-le, riscul de accident este cu mult mai diminuat la locul de muncă.

‣ Achiziționați un astfel de utilaj și economisiți timp

Forța de muncă brută, sistemele de scripeți învechite și tipurile de cărucioare nu mai reprezintă o alternativă eficientă în ziua de azi. Optând pentru un stivuitor, veți manipula sarcinile din depozitul dumneavoastră într-un timp cât mai scurt, iar productivitatea afacerii dumneavoastră va crește exponențial. 

‣ Design compact

Stivuitoarele garantează eficiență maximă în orice depozit datorită structurii compacte care permite pătrunderea pe culoare înguste și plasarea paleților în orice spațiu logistic strâmt.

Gradul de utilitate

Atunci când achiziționați un stivuitor, trebuie să fiți sigur că acesta îndeplinește condițiile necesare pentru a sarcinile dumneavoastră. De aceea, iată câteva aspecte pe care trebuie să le luați în calcul: 

Capacitatea de ridicare – se referă la greutatea maximă pe care utilajul o poate transporta în siguranță. Aceste date le puteți găsi pe plăcuța stivuitorului dumneavoastră. Stivuitoarele electrice și semi-electrice Gutman, furnizate de Alfa Logistik, au o capacitate de ridicare de la 1.000 până la 1.600 kg. 

Cele 2 înălțimi de ridicare – prima se referă la greutatea maximă pe care utilajul o poate încărca la o înălțime scăzută, în timp ce a doua se referă la greutatea maximă pe care stivuitorul o poate suporta la înălțime maximă. Stivuitoarele Gutman prezintă o ridicare maximă de până la 5.300 mm. Stivuitorul electric PS16L-FFL prezintă funcția Full Free Lift care permite ridicarea liberă până la 1410mm.

Tipul catargului – Cu cât catargul este format din mai multe elemente de deschidere – între 2 și 4 –  cu atât înălțimea de ridicare poate fi mai mare. De exemplu, modelul PS16L* este un stivuitor electric cu triplu catarg.

Tipul anvelopelor

În funcție de locul în care doriți să îl folosiți – în depozite, în construcții, pe șantiere navale, în containere de reciclare sau pentru uz personal (utilaj pentru deszăpezire).

Concluzie

Dacă sunteți în căutarea unui stivuitor, sperăm că acest articol v-a fost de folos. 
Și nu uitați: pentru a beneficia la maximum de utilajul achiziționat, luați în calcul tipul stivuitorului de care aveți nevoie în mediul dumneavoastră de lucru.